medverkande konstnärer i årets konstrunda

1. Arvid Backlundgården

Här hittar du den kände skulptören Arvid Backlunds hem med skulptur- och konstsamlingar. Det är även här du hittar fika och smörgåsar och kan se våra gästuställare.

ÅRETS UTSTÄLLNINGAR
I Härbret, Jonas Sjöblom & Vilhelm Sundbom visar illustrationer och text från deras prisbelönta bokserie ”Bortrövad”. Extra roligt att båda två varit elever på Svärdsjöskolan.

Utställare Maria Wahlström, olja
”Ögon känsliga för skogar, stjälkar och den bleka ljungen”.
Sommaren 2023 kommer jag att ställa ut oljemåleri vid Arvid Backlundgården.
I mitt måleri arbetar jag främst med känslostämningar, det blir oftast experimentellt och sökande med tunna oljefärger målade i skikt lager på lager. Ofta återkommer jag till landskapsbilden som jag många gånger tidigare arbetat med. Här får jag arbeta med ljuset och skuggorna.
Just nu fokuserar jag till största delen på skogen, gläntorna och ljuset.

2. Ingrid löfström

loading...

Måleri och Redesign
Då jag vuxit upp i Västberg, Rättvik – där folkdräkter och traditionellt hantverk står starkt – var mitt huvudsakliga uttryck till en början främst inom det textila. Jag utbildade mig också i textil design vid Tillskärarakademin i Stockholm.
Efter en tid började jag experimentera med andra material och uttryckssätt. Mitt skapande intresse fördjupades medan jag parallellt med mitt arbete tog kurser i matematik, fysik och programmering vid Högskolan. Min ökade kunskap gjorde att jag kände mig trygg i att börja konstruera och formge möbler och 1997 bestämde jag mig för att sadla om och startade Geform AB. Jag lanserade en kollektion av möbler som har sålts på bland annat Svenska Desigtorget och mina möbler blev porträtterade i ledande Svenska inredningstidningar.

Idag inkluderar mitt skapande återbruk av gamla material, så kallad re-design. Jag gör visuell bildkonst (målerier) och skapar bruksföremål och möbler av gamla ting. Sedan 3 år tillbaka bor jag i det Gamla Missionshuset, Linghed, där jag har min verkstad och ateljé. 

Adress: Lingvägen152 (Gamla missionshuset)
E-post: geformingrid@gmail.com

3. Ola Skogäng

loading...

Serieteckning
Serietecknare från Enköping som bor i Linghed. Har de senaste 30 åren arbetat med reklam, tv, film, serieböcker, tidningar, animeringar, foto, dataspel samt undervisat i dramaturgi, serieskapande och konst. Under den tiden har jag även skrivit och tecknat de sju första böckerna om Theos Ockulta Kuriositeter varav den första boken är belönad med Svenska serieakademins Adamson-statyett och de är hittills utgivna i 7 länder.
Jag har även gjort Strindberg-boken ”Döda rummet” och ett gäng barnböcker, nyligen en bok om ABBA tillsammans med Björn Ulvaeus. För några år sedan släpptes även boken ”I rosens mitt” av Martin Widmark och Ola Skogäng.

Sedan 2002 har jag varit delaktig i verksamheten på Åbergs museum i Bålsta och driver sedan 2016 en serieskola på distans i samarbete med Medlefors folkhögskola i Skellefteå. Tillsammans med min fru driver vi Galleri och butik Vita huset i Linghed där det visas seriekonst och ibland även annan konst av andra konstnärer.

Adress: Lingvägen 275
Kontakt: 070-760 17 65

4. Sari eeva Flemström

loading...

Akvarell, ull, målning
Jag är utbildad trädgårdsanläggare/ trädgårdsdesigner med utbildningar både från Naturbruksgymnasiet i Rättvik och Högskolan i Gävle med Wij Trädgårdar som tidigare arbetsplats.  Jag har alltid älskat att skapa saker med händerna och har sedan långt tillbaka experimenterat med diverse material. De senaste åren har jag utökat med att utbilda mig till bland annat bildlärare så att jag kan undervisa i det jag älskar. Skapandet med barn ger mig nya sätt att tänka som jag blandar in i mina alster. Mina favoriter gällande material är återbruk med textil, ull, metall såväl som akvarell, akryl och papier mache . I år bjuder jag in till besök i min kreativa verkstad med trädgården runt om där du förhoppningsvis kan hitta inspiration och tips till ditt eget skapande.

Adress: Eriksbergsvägen 1, Linghed
E-mail: sariflemstrom@outlook.com.

5. siv Lindgren

loading...

Textil
Här i huset i Isala sitter jag och väver trasmattor i alla regnbågens färger. Emellanåt stickar jag ullvantar som jag broderar på. Ibland kardar jag ull som jag tovar till stolsdynor och grytunderlägg.

Adress: Isala 86
Tel: 072-736 60 01

6. Gunnel frid

loading...

Måleri
Sommarboende i Isala sedan 2009. Året runt-besökare från Falun. Konstfack 1973-1977.
Acrylmåleri vid Svärdsjön 2022-23.
2022-23 utforskade jag även blandtekniken foto/måleri.
I år visar jag också obehandlade foton och naturbilder men inte vykort. Välkomna till Svärdsjös minsta galleri, vid sjökanten i Isala.

Adress: Isala 11
P vid Naturreservatet Isalanäset och sedan gångstig.

7. Lisa von holst

loading...
Silversmide
Född och uppväxt i Svärdsjö. Blev tidigt intresserad av silversmide. Började min yrkesbana hos Bröderna Lundqvist på kvällskurser, och utbildade sig till silversmed i Tidaholm.
 
Tre silversmeder i Västergötland bildade Silverströmmarna, med mig som en av de tre.
Utställningar i Sverige och utomlands lade grunden till ett produktivt skapande och gruppen blev alltmer känd.
Vi har tillverkat silver till flera kyrkor, bl.a. altarljusstakar till Svärdsjö kyrka.
                             
Jag har hämtat inspiration med naturen som förebild.
Tillverkning av corpus, dräktsmycken, collier, ringar m.m. samt efter beställningar – endast fantasin sätter gränser.

Adress: Östansjö 24
E-mail: lisa_von_holst@hotmail.com

8. Monika & Hans-Göran Åkers

loading...

Träfigurer
Trähästar och hästsmycken

Utställning av dalahästar

9. Gunilla börjesson

loading...
Textil
Norrtälje, sommarboende i Österbyn, Svärdsjö, sedan 1968.
Jag blev intresserad av lappteknik under åren på Forsa folkhögskola 1989-1991. Jag gick min första kurs 1991, sedan har det blivit många fler, jag har också själv haft kurser i lappteknik. Jag har prövat flera olika typer av hantverk.

Utställningar:
Dianahuset i Norrtälje, med Lars Hultén, 1992
Galleri Joker, Norrtälje, med Blockmakarna, 1995
Galleri Myrstacken, Sundsvall, 1996
Galleriet, Norrtälje, 1996
Galleri 700, Rimbo, med Blockmakarna, 1998
Friskis och Svettis, Norrtälje, med Blockmakarna, 2003
Bönhuset, Svärdsjö, 2006
Konst i Svärdsjö 2007-2017
Julsalongen, Norrtälje, 2008
Höstsalongen, Norrtälje, 2009


Adress: Österbyn 191
E-mail: gredelina43@gmail.com

10. Tina Nordin

loading...

Keramik och akvarellmålning

TN Hantverk det är jag, Tina Nordin, en småskalig självlärd  hantverkare. Jag tillverkar allt ifrån grunden utfrån vad som lusten 
och känslan vill just nu. Huvudsakliga material jag använder i mitt skapande är stengodslera och akvarell. Färger och former kommer och går, så det du ser det finns just nu och kanske inte i morgon.

Adress: Österbyn 193
E-post: tnhantverk@outlook.com
Tel: 070-337 18 14.

11. Kajsa Berglund

loading...
Illustration och måleri
Utbildad inom illustration och grafisk formgivning på Konstfack i Stockholm. Numera bosatt i Svärdsjö. 
Jag tecknar och målar. Motiven är oftast människor i olika miljöer. Mödrar och barn är ett återkommande tema. 
Under utställningen kommer jag att presentera ett antal originalmålningar och teckningar, samt ställa ut tidigare verk i form av screentryck, affischer och kort.

Adress: Brosvedsvägen 13
E-post: kajsa.kristina.be@gmail.com

12. Britt Inger Carlvik

loading...
Måleri & hanterk
Välkomna till Arnbo, där jag varit åretomboende sedan 2002. Jag började måla, då jag blev pensionär 2004. Vi var då en grupp, som träffades i Gårdviks bystuga. Numera målar vi på Träffpunkten, Svärdsjö.
Ett par gånger har jag haft utställning i Vilhelmina, där jag är född, i samband med deras hembygdsdagar. Man ville ha en utställare, som kom från orten.

Adress: Arnbo 6
E-mail: bi.carlvik@gmail.com 
Tel: 073 0892065

13. Margareta Bergvin

loading...
Måleri & hattar
Välkomna till Gamla småskolan i Gårdvik.
Här ställer jag ut målningar i akryl och akvarell, samt hattar. Jag har under åren gått flera olika kurser i akvarell- och akrylmålning och deltar nu i två olika cirklar i Svärdsjö. Motiven hämtar jag i naturen, fantasin och från platser som ligger mig varmt om hjärtat.
Sommaren 2009 och 2010 gick jag veckokurs i hattsömnad för en auktoriserad modist, och har sedan dess sytt ett antal hattar till mig själv och till försäljning.

Adress: Gårdvik 144.
Tel: 0706274493 eller 0246 10847

Medverkande tidigare år

Ingrid Fröhlich - 2022

Email: ingridfrohlich@icloud.com
www.ingridfrohlich.com

Britt Sundqvist -2021

Anna Rosén - 2021

IDA SPANGE – 2019

Textilt återbruk och trädgårdsinstallationer.

Monika & Hans-Göran Åkers – 2019

Träfigurer
Trähästar och hästsmycken

Utställning av dalahästar

Britta Nordlander – 2018

Kalligrafi

Katja K Lindgren – 2017

Textil
E-mail: katjakytokangas@euromail.se

Lisa Karlgren – 2017

Foto
E-mail: lisa@lisakarlgrenfoto.se

Thomas Fredriksson – 2017

Måleri